Højskoleeftermiddag: Den tidlige kristne billedverden

Onsdag d. 6. oktober 2021, Kl. 14:00 til kl. 16:00
Lindevang Kirke, Hattensens Alle 12, 2000 Frederiksberg
Sandra Kastfelt
Gratis (Kaffe/the & kage: 15 kr.)

I kristendommens tidligste tid blev der skrevet breve, salmer, prædikener og evangelier, men først omkring år 200 kom en billedverden langsomt frem som enkle dekorationer på personlige brugsgenstande som ringe, skåle og olielamper. De kristne lånte fra samtidens mangfoldige billedunivers og der var meget af øse af. Fugle og hyrder, skibe, fisk og personer med armene løftet i bøn. Tidens populære motiver fik en ny og dybere betydning og blev til kristne trosbilleder. Efterhånden blev de dekorative småmotiver til udsmykninger på gravvægge og i de ældste kirkerum og i midten af 200-tallet dukkede de første spæde billeder af Jesus op dybt i katakombernes mørke gravgange. Da Kejser Konstantin i det tidlige 300-tal gjorde kristendommen til en anerkendt tro, var en rig billedverden klar til at blomstre i 300-tallets store kirkebyggerier. – Sognepræst Sandra Kastfelt fra Mariendal Kirke på Frederiksberg har gennem mange år rejst i Middelhavslandene og opsøgt udgravninger, kirker og museer for at finde sporene efter den ældste kristne billedverden. I marts 2020 udkom hendes bog ”Den tidlige kristne billedverden” og hun vil i sit foredrag tage os med på en rejse i ord og billeder tilbage til den tid, da den kristne tro var helt ny og de første kristne trosbilleder så dagens lys.

Til Højskoleeftermiddage i Lindevang Kirke prøver vi at genskabe den stemning, man kender, hvis man har været på højskole.  Vi synger sange fra højskolesangbogen, der er samtale ved bordene, og så har vi altid en spændende foredragsholder på programmet.

Alle foredrag foregår i kirkens menighedssal. Kirkens præster er på skift værter ved møderne. Der er fri entré og ingen tilmelding. Kaffe/te og kage koster 15 kr.