Kirkehøjskole 2021: Med åndens og kunstens assistance

Kirkehøjskole 25. - 26. september 2021

Engang blev forfattere, kunstnere og filosoffer spurgt til råds også i samfundsspørgsmål. ”Vi er ikke dygtige nok” sagde velfærdsarkitekten Viggo Kampmann, da visionerne for velfærdsstaten skulle formuleres – der måtte hentes assistance og inspiration fra kunsten. I dag er det sjældent, at kunsten og filosofien bliver hentet ind i de politiske beslutningsprocesser og samfundsdebatter. Denne weekend vil vi dog rådføre os med dem igen, i det vi vil spørge, hvordan kunst, filosofi og ånd inspirerer vores samfundssyn, livssyn og menneskesyn og gør os bedre i stand til at forstå, hvad vi kommer af og hvor vi er på vej hen. Med åndens hjælp vil vi efterspore det, der ikke kan tælles, vejes og måles, men som ikke desto mindre er livgivende.

9.30: Morgenkaffe og indflyvning

10.00 – 11.15: Da litteraturen tog ordet, og politikerne lyttede

Foredrag ved Lasse Horne Kjældgaard, professor dr.phil. og professor i dansk litteratur.

Meningen med velfærdsstaten havde man ikke kunnet formulere uden kunstnerisk assistance, påviser Lasse Horne Kjældgaard i sin bog med netop titlen Meningen med velfærdsstaten. Hvad var det litteraturen kunne? Hvad bidrog den med? Og har litteraturen i dag noget at bidrage med til samfundsdebatten på samme måde som i 1960’erne?

11.30 - 12.30: Sandhedens øjeblik!

Johannesåbenbaringen. Historiens ende, en dommedagsdrøm

I et univers af ord og lyd, hvor akustisk, elektronisk musik og oplæsning af bibeltekster fletter sig ind og ud imellem hinanden åbnes og nutidiggøres bøgernes bog: Bibelen.

Medvirkende. Komponist og producer Ann Falden, sognepræst Lars Obel.

12.30 - 13.30: Frokost

13.30 – 14.30: Menneskets vilkår og samfundets potentiale

Foredrag ved Anne Marie Pahuus, filosof og prodekan v. Aarhus Universitet.

Hvilke rammer kræves der af et samfund, for at mennesker kan opleve tilværelsen som meningsfuld og god? Dette spørgsmål kredsede filosoffen Hannah Arendts tænkning om i lyset af Anden Verdenskrig. I foredraget vil Anne Marie Pahuus præsentere og diskutere Hannah Arendts filosofi og hvorledes den kan bidrage til en belysning og afklaring af det moderne liv og dets fællesskabsformer.

14.45 - 15.30 Kvartet til tidens ende

Foredrag ved Carsten Müller Nielsen, forfatter og modtager DR Romanprisen for De døde fylder dagene med en smag af mønter (2019)

D. 15. januar 1941 blev den franske komponist Olivier Messiaens Kvartet til tidens ende uropført i en lejr for krigsfanger i Görlitz. Som optakt til eftermiddagens koncert fortæller Carsten Müller Nielsen med udgangspunkt i sin bog Kvartet til tidens ende om værkets tilblivelse og om kunstens og kreativitetens helende kræfter midt i en absurd og tragisk situation.

16.00 – 17.00: Koncert Kvartet til tidens ende

Messiaen quartet Copenhagen opfører Olivier Messiaens Kvartet til tidens ende.

Kvartet til tidens ende er et eksistentielt og religiøst musikalsk værk, hvor de otte satser kredser om dommedag, apokalypsen, som den beskrives i Johannes’ Åbenbaring og visionen om en ny og forvandlet verden. Musikkens love konstruerer Messiaen selv i dette værk, hvor fuglestemmers klang blander sig med overjordisk mystik.

Messiaen quartet Copenhagen er et nystartet ensemble med base i København bestående af violinist Malin William-Olsson, cellist Carl-Oscar Østerlind, pianist Kristoffer Hyldig og klarinettist Viktor Wennesz. Medlemmerne har både sammen og hver for sig mange års erfaring med kammermusik på internationalt niveau.

17.00 – 18.30: Middagsmad

18.30: ”Som i himlen”

Vi slutter dagen med at se den svenske Oscarnominerede film ”Som i himlen” fra 2004 af Kay Pollak. Filmen handler om den internationalt berømte dirigent Daniel og hans livsdrøm. Daniel vender tilbage til sin hjemby for at få ro og helse. Han bliver involveret i det stedlige – lidt ubehjælpsomme – kirkekor og i de mennesker, som udgør koret.

Søndag

10.30 – 11.30 Temagudstjeneste: Livgivende og inspirerende forbindelser

11.30 – 12.30 Frokost

12.30 – 14.00 Mod nye dimensioner i tilværelsen

Foredrag ved Henrik Wivel, dr. Phil., forfatter og kritiker

Når man beskæftiger sig med vestens kunst og kultur er det umuligt at tænke uden om kristendommen. I sine bøger Perlen, Skyggeliv og Tidslys sammentænker Henrik Wivel kunst, kultur og kristendom. Gennem Ånden, søger han en gyldig tolkning af virkeligheden og livet, som det leves her.

Tilmelding: sker via linket nedenfor eller på Lindevang Kirkes kontor. Her er det muligt både at melde sig til hele weekenden og til en enkelt dagene.

Pris: 350 kr. for hele weekenden. 250 kr. for lørdagen. 100 kr. for søndagen.

KØB DIN BILLET HER

Betaling: sker via tilmeldingslinket ovenfor eller på Lindevang Kirkes kontor.

Sted: Lindevang Kirke, Hattensens Alle 12, 2000 Frederiksberg

For spørgsmål og yderligere information kontakt sognepræst Christiane Gammeltoft-Hansen, cgh@km.dk, tlf. 40116970.