Litteraturstudiekreds

Deltagere i litteraturstudiekreds

 

Til dig der elsker at læse!

Lindevang Kirkes litteraturkreds fortsætter til efteråret. Det er Vibeke Bruun Arildsen, som er uddannet cand.mag. i dansk og teatervidenskab fra Københavns Universitet, der står for aftenerne.

Vi mødes fire onsdage over efteråret 2024 kl. 19.30-21 i Lindevang Kirke. 

Reserver allerede nu datoerne i din kalender:

    • Onsdag 11. september kl. 19.30-21: Selma Lagerlöf: Gösta Berlings Saga

    • Onsdag 9. oktober kl. 19.30-21: Tove Jansson: Den ærlige bedrager

    • Onsdag 20. nov. kl. 19.30-21: Jan Fosse: Morgen og aften

    • Onsdag 18. dec. kl. 19.30-21: Jon Kalman Stefánsson

Fascinerende og sære skikkelser i nordisk litteratur

Der er garanti for snestorme, høj sø, sol og lyse nætter, når vi i Lindevang Kirkes litteraturkreds læser romaner fra Sverige, Finland, Norge, Island og Færøerne. Udover de kolde vintre og lyse somre er vi i Norden også fælles om sproget og vores kultur. Men hvad er det for en kultur? Og hvem er de egentlig, vores nordiske naboer fra afsidesliggende bygder og byer? Ja, de er i hvert fald ikke kedelige, snarere tværtimod.

 

 

Hun arbejder som litterær oversætter og foredragsholder. Hun har oversat flere end 50 værker fra tysk, svensk, norsk og engelsk til dansk. Hun har tidligere arbejdet med tv-produktion for blandt andet DR, hvor hun lavede dokumentarprogrammer for børn. Desuden har hun arbejdet 13 år på Karen Blixen Museet, hvor hun blandt andet var med til at udvikle museets skoletjeneste, og hun har undervist i dansk. Vibeke har selv forfattet seks ungdomsromaner, debuten ”Marlene og kærligheden” udkom i 2004 på Gyldendal.

Vibeke Bruun Arildsen er vokset op i Randers, men har de seneste 29 år boet på Frederiksberg. Hun elsker at rejse, især til Tyskland, hvor Berlin næsten er hendes anden hjemby.

”Litteratur er en central del af mit liv. I mit daglige arbejde forsøger jeg at finde de helt rigtige danske formuleringer til de tyske sætninger. Jeg oversætter mange børnebøger, hvilket kræver, at teksten skal kunne læses højt på et lydefrit dansk. På Karen Blixen Museet har jeg haft mulighed for at dykke ned i forfatterskabet og arbejde med Blixens tekster og dermed også med livets store spørgsmål, hvilket har været en stor gave. I min fritid læser jeg naturligvis også og er desuden aktiv som læseguide.”

Kort beskrivelse af de fire værker

 

Selma Lagerlöf: Gösta Berlings saga

Vi starter i 1891, hvor svenske Selma Lagerlöf debuterer med romanen Gösta Berlings saga. Bogen er netop blevet genudgivet på dansk.

Gösta Berling bliver afskediget fra sit præsteembede, fordi han drikker, og i sin fortvivlelse lægger han sig til at dø i en snedrive. Her samles han op af majorinden, der gør ham til kavaler på herregården Ekeby. Romanen handler om det år, hvor majorinden selv bliver smidt på porten af sin mand, og kavalererne lever et liv i sus og dus. Et år, hvor alt brydes ned, men hvor Gösta Berling også når frem til nogle vigtige erkendelser.

Med et væld af tragiske og muntre episoder, beskriver Selma Lagerlöf i Gösta Berlings saga guldalderens Värmland på randen af fallit, religiøs og moralsk opløsning. Gösta Berlings saga er en fascinerende og farverig roman.

 

Tove Jansson: Den ærlige bedrager

Finske Tove Janssons (mumitroldenes mor) roman Den ærlige bedrager udkom oprindeligt 1982, men kom først på dansk i 2022.

I en lille snedækket by går Katri Kling ture med sin navnløse hund. Børnene kaster snebolde efter hende, og naboerne sladrer. Næsten alle Katris ture går forbi den lidt forsømte villa, som onde tunger i landsbyen kalder Kaninhuset. Der bor Anna Aemelin.

Ingen af de to kvinder passer ind. Katri nægter at underordne sig de sociale spilleregler, lever et isoleret og asketisk liv med sin hund og lillebror, mens illustratoren Anna har tjent styrtende på sine børnebogsillustrationer, men egentlig helst ville male skovbilleder og holde sig for sig selv.

Den ærlige bedrager er en smuk fortælling om ærlighed og bedrag, om at stikke ud i et lille samfund og om at forsøge at være et ordentligt menneske i en svigefuld verden.

 

Jon Fosse: Morgen og aften.

Norske Jon Fosse blev i 2023 tildelt Nobelprisen.

Morgen og aften er en varm, poetisk og filosofisk roman om livets morgen og aften, om fødsel og død og den sidste rejse. Et barn, som skal hedde Johannes og være fisker, bliver født. En gammel mand, som hedder Johannes og har været fisker, dør. Vi befinder os et sted på Vestlandet i Norge, i verdens udkant, hvor vi hører om den første og den sidste dag i fiskeren Johannes’ liv, fortalt i Fosses karakteristiske og musikalske stil.

Morgen og aften handler om livets morgen og aften, om fødsel og død, om den første og den sidste dag i Johannes’ liv. Vi befinder os et sted på Vestlandet i Norge, i verdens udkant, hvor folk lever af at fiske, og livet drejer sig om de ting, som spiller en afgørende rolle i dagligdagen: Mad, vand, bolig, arbejde, redskaber. Konen, barnet, venskabet.

 

Jón Kalman Stefánsson: Stjernernes knitren

Romanen udkom på islandsk i 2003, på dansk i 2021.

Den lille dreng er syv år gammel og har netop mistet sin mor. En morgen kommer en fremmed dame ud fra farens soveværelse og indtager morens plads. Mens drengens far kaster sig over arbejdet på byggepladsen, flygter drengen med sine tinsoldater ind i en eventyrlig parallelverden. Han hører bedstemorens stemme fortælle – om de drømme menneskene bar på, længe før han fandtes, om hvad det vil sige at høre sammen.

Jón Kalman Stefánsson er en af Islands store nulevende forfattere. Stjernernes knitren var romanen som for alvor gav ham en plads som en ny og vigtig stemme i islandsk litteratur med et særlig poetisk sprog: overfloden af fortællinger, sprogets skønhed, kombineret med den burleske humor og en overrumplende ironi. Men ingen andre af Kalmans bøger rummer en barndomsskildring som i Stjernernes knitren: nysgerrig, empatisk, smuk, skarp og fuld af indsigt.

 

 

Kom og del din glæde ved at læse, litteraturkredsen er åben for alle og det er gratis at deltage.

Spørgsmål og tilmelding rettes til sognepræst Marie Louise Østergaard-Hansen på mail (mlo@km.dk) eller telefon (27217458). Man kan også tilmelde sig elektronisk her

Tilmelding skal ske senest d. 1. september

   Litteraturstudiekreds