02/07/2024 0 Kommentarer
Meditativ time 9 september
Meditativ time 9 september
# Lindevang Kirke
Meditativ time 9 september
Der er sundhedsdage på Frederiksberg i næste uge. Og regeringen har her efter sommerferien sat fokus på sundhed. I dag er det sådan, at danskere med korte uddannelser og lav indkomst har færre gode leveår. Det nye sundhedsudspil sætter fokus på, at der bliver lige muligheder for alle danskere. Også når det gælder sundhed.
Men hvordan hænger det sammen ”det gode liv” og ”det sunde liv”? Vi ved meget lidt om det. Men i Kræftens Bekæmpelse har man været ude at sige, at man er nødt til også at se på livsstil. Det er klart, at netop Kræftens Bekæmpelse har fokus på rygning, ligesom hjerteforeningen har det på fedtfed kost.
Samtidig kender vi alle sammen eksempler på rygere, der er blevet over 90, og overvægtige, der lever et godt, langt liv, imens åleslanke piger mistrives og børn fejlernæres. Det er vigtigt, også at sætte forholdet mellem sundhed og sygdom ind i en større sammenhæng.
I forbindelse med sundhedsdagene på Frederiksberg sætter den meditative gruppe i Lindevang kirke tirsdag d. 9. september fokus på tro og sundhed. Efter den meditative gudstjeneste vil der fra kl. 18-19 være en forfriskning og debat om ”sundhed og tro” med oplæg af Marianne Davidsen-Nielsen og Ingeborg Ilkjær.
Vi vil gerne invitere til en samtale om sammenhænge mellem tro og sundhed. Det er en udfordring i sig selv at gribe den bold, Frederiksberg kommune har kastet op i luften, for vi er ikke vante til at formulere os ind i det rum. Jesus er gang på gang i kamp mod sygdom og andre livsødelæggende kræfter. Og det er fra evangelierne, vi har de berømte ord: ”De raske har ikke brug for læge, det har det syge” Og ”læge, læg dig selv.” Søren Kierkegaards berømte bogtitel: ”Sygdommen til Døden” røber også en forbindelse mellem tro og sundhed/sygdom. Men i vores kultur er vi vante til at tænke filosofisk og ikke konkret om tro og helbred. Marianne Davidsen-Nielsen, der er psykoterapeut, vil tale om, hvad tro og tillid betyder for menneskers mulighed for helbredelse, og Ingeborg Ilkjær har forsket i eksistentielle og åndelige fænomeners betydning hos patienter med kronisk hjerte-/lungesygdom.
Selv føler jeg mig på gyngende grund i disse spørgsmål, fordi det vækker ubehag at koble tro og sundhed. Min mor sagde altid, at du skal spise dig rask, men det var i halvtresserne, og jeg tror simpelt hen ikke på, at du kan ”tro dig rask”. Men hvad er det så tro kan?
Lisbet Kjær Müller, Lindevang kirke.
Kommentarer